Moja korpa
Vaša korpa je prazna
Pretraga gumaPutnička vozila
22.02.2014.

Kada je vreme za prelazak na letnje gume?

Letnji pneumatici osiguravaju veću sigurnost vožnje pri temperaturama iznad +7°C jer je smesa ovih pneumatika proizvedena "po meri" za vožnju po toplijim putevima. Vreme za prelaz na letnje gume dolazi negde krajem marta i početkom aprila a zavisi od područja gde živite kao i o vašim zahtevima i potrebama.

Sve vezano za vozila: priprema vozila, planiranje puta i pakovanje

Pre nego što krenete na put, proverite blagovremeno sve tehničke aspekte Vašeg vozila. Da li ste proverili stanje ulja i rashladne tečnosti? Proverite datum sledećeg servisa Vašeg vozila, dubinu profila gazećeg sloja i pritisak u pneumaticima. Zatim se možete koncentrisati na planiranje trase i na pakovanje stvari. Dalje je preporučljivo razmisliti i o tome kada putujete: da li u zemljama u koje putujete važe neki posebni propisi? Da li su Vam potrebne vinjete za autoputeve ili sigurnosni prsluci. Nabavite aktuelne geografske karte i planirajte dovoljno pauza za odmor tokom putovanja, najbolje posle svaka dva sata vožnje, kao i redovnu zamenu vozača.

Put kočenja i dejstvo dubine profila gazećeg sloja*:

Ako je dubina profila gazećeg sloja pneumatika manja od 3 mm, to će znatno produžiti put kočenja, a rizik od akuaplaninga je veći čak četiri puta.

Get Adobe Flash player

* Kočenje na mokrom, pri brzini od 80 km/h pa do zaustavljanja. Navedene razlike u kočenju zasnivaju se na rezultatima gde je korišćeno vozilo "Mercedes", "C-Class", sa pneumaticima veličine 205/55 R 16 V, i to u više od 1000 testova kočenja. Navedeni grafički prikazi su samo ilustrativni. Put kočenja svakog pojedinačnog vozila zavisi od vrste vozila, od kočnica i od vrste pneumatika, kao i od same površine puta.

U vozilu: stvari, hrana i planiranje pauza

Natovarite Vaše vozilo prtljagom uveče, pre polaska na odmor. Posebnu pažnju posvetite ukupnom dozvoljenom opterećenju vozila, s tim da hrana, lekovi i igračke trebaju uvek biti lako dostupni - kao i sigurnosna oprema. Proverite da se u vozilu ne nalaze slobodno položeni predmeti, jer prilikom naglog kočenja slobodno ležeći predmet se odmah pretvara u opasan metak.

Prijavite se ovde: