Moja korpa
Vaša korpa je prazna
Pretraga gumaPutnička vozila

Balansiranje guma

Svakako jedan od najneprijatnijih osećaja koje vozač može doživeti su vibracije volana tokom vožnje. Ove vibracije smanjuju koncentraciju vozača i ugrožavaju njegovu bezbednost, a najčešći uzrok su nebalansirani točkovi.

balansiranje guma coning

Većina vozača već zna da, po zakonu, svako ko vozi po snegu mora da ima zimske gume na svim točkovima, a menjanje guma ipak zahteva dodatni oprez i strpljenje kako ne bi došlo do nepotrebnih troškova.

Mnogi će točkove samo montirati bez želje za bilo kakvom proverom i balansiranjem, a posledicu će uskoro osetiti – lupanje točkova, vibracije na upravljaču i ručici menjača pri većim brzinama. Pritom, pojam pri većim brzinama treba uslovno shvatiti jer do vibracija može doći i pri svega 40-50 km/h, odnosno u gradskoj vožnji.

Naravno, osim neprijatnih vibracija, disbalans pneumatika ne samo što oštećuje gume već stradaju i ležajevi, amortizeri, uporne spone, prigušujući blokovi i ostali delovi ogibljenja pa popravka nije nimalo jeftina, a ni jednostavna.

Upravo zato treba strogo poštovati pravilo. Svaki put kada se pneumatik montira na vozilo, on se mora balansirati. Ipak, ni to nije dovoljno već gume treba redovno, jednom godišnje, proveravati, po potrebi balansirati i rotirati. Pritom, treba obratiti pažnju na sve pneumatike, a ne samo na one pogonske jer se i disbalans zadnjih točkova (kod vozila sa prednjim pogonom) prenosi na celo vozilo. Na ovaj način, pneumatici se ravnomerno troše, sprečavaju se potencijalni problemi koje uzrokuje disbalans, a smanjuje se i potrošnja goriva što svakako nije beznačajno.

Na točkove tokom rotacije oko ose deluju centrifugalne sile, a, ukoliko točak nije uravnotežen, odnosno ako mu masa nije ista sa svake strane ose, dolazi do takozvanog disbalansa. Ovakva guma skače gore-dole nezavisno od toga da li je put ravan ili pun rupa, a te vibracije prenose se preko upravljačkog sistema sve do obruča volana i sistema prenosa sve do ručice menjača.

coningdoo balansiranje pneumatika

Pomenuta neujednačenost mase je problem usled koga najčešće nastaje disbalans i to, rekli bi smo, u oko 90 odsto slučajeva. Međutim, ima i drugih uzroka, a to su, pre svega, oštećenje na felni i oštećenje ili greška u proizvodnji na samom pneumatiku. Ove greške, pogotovo oštećenja na pneumatiku su daleko teže i perfidnije za otkrivanje jer ih klasične mašine za balansiranje ne mogu otkriti pa su se vulkanizeri godinama dovijali na razne načine kako bi ih prepoznali i, ako je to moguće, uklonili.

Tehnologija je napredovala i od nedavno nudi rešenje i za ovakve probleme.

Hunter road force touch

Rešenje za ove slučajeve je jedna od trehnutno najsavremenijih mašina za balansiranje "hanter road fors tač", koju kompanija Coning d.o.o. koristi pri balansiranju guma.

Ključna prednost "hantera" u odnosu na konkurentske proizvode je poseban valjak koji tokom testa naleže na gumu pa se na ovaj način simulira prianjanje gume na put.

Valjak čije je maksimalno opterećenje do 567 kilograma u stanju je da simulira gume putničkih, terenskih i lakih dostavnih vozila. Na ovaj način se postižu uslovi identični onima kada guma na vozilo dodiruje kolovoz pa senzori ovog uređaja mogu detaljno da analiziraju jačinu sile kojom točak dodiruje valjak i na taj način utvrde skriveni uzroci radijalnih vibracija, zatim na kom delu se nalazi disbalans uzrokovan oštećenjem gume ili felne i, ono što je najbitnije na koju stranu guma "vuče".

Pritom, ono što je takođe bitno za operatera ali i za vlasnika vozila koji ima problem sa gumom, novi uređaj sve probleme koje pronalazi jasno grafički prikazuje pa je veoma lako otkloniti problem, odnosno ukazati na njega.

Uređaj koristi i najsavremeniju LED tehnologiju kojom je u stanju da jasno na samoj felni precizno obeleži mesto na kome je potrebno dodati teg kako bi se pneumatik izbalansirao. Otklanjanje je posebna priča. Balansiranje pneumatika je proces koji podrazumeva uravnoteženje pomoću olova ili specijalnih pločica. Zbog različitih oblika ivica i materijala od kojih su napravljene felne koristi se više različitih pločica, a one koje ne odgovaraju konkretnoj felni same će otpasti pa će točak ponovo biti u disbalansu.

balansiranje pneumatika software

Balansiranje pneumatika:

Korak 1:

balansiranje korak 1

Demontira se točak koji treba balansirati.

Korak 2:

balansiranje korak 2

Točak se montira na mašinu, pre toga se sa unutrašnji strane postavlja prihvatni prsten koji mu obezbeđuje preciznije balansiranje, a istovremeno se sprečava bilo kakvo oštećenje osetljivih aluminijumskih felni.

Korak 3:

balansiranje korak 3

Pomoću posebnog mernog uređaja baziranog na laseru određuje se veličina felne.

Korak 4:

balansiranje korak 4

Točak se priteže i mašina počinje sa radom, valjak koji simulira asfaltnu podlogu okreće se uporedo sa gumom, a na taj način, kako smo već napisali, otkrivaju se eventualni problemi koji se klasičnim metodama balansiranja ne mogu pronaći.

Korak 5:

balansiranje korak 5

Mašina je obavila kontrolu gume i na ekranu se pojavljuje uputstvo za operatera. U ovom slučaju potrebno je dodati tegove ukupne težine 20 grama.

Korak 6:

balansiranje korak 6 balansiranje korak 6b

Sečemo i postavljamo tegove odgovarajuće težine, a nakon toga montiramo na felnu. Laserski znak obeležava tačno mesto gde ga treba postaviti.

Korak 7:

balansiranje korak 7

Točak je uspešno balansiran i spreman za montažu.

Prilikom merenja opterećenja puta, uređaj nudi tri nivoa - po jedan za putnička, terenska i laka komercijalna vozila.