Moja korpa
Vaša korpa je prazna
Pretraga gumaPutnička vozila
12.05.2011.

Od prirode ka tehnologiji

Mačije šape i paukove mreže

ContiSeal

Kada optimizuju raspodelu pritiska gume na putu, naši se naučnici okreću čudima prirode.

Za konturu gume, oni izimaju dobro poznati model mačijih šapa korišćen za ContiPremiumContact i unapredili su tu tehnologiju uz pomoć učestalih testova. Mačija šapa se širi kada mačka usporava, ovo proizvodi više sile na zemlji nego kada mačka hoda, ili u našem slučaju, ukoliko se kola kreću normalno. Mi smo bili u mogućnosti da unapredimo ovu karakteristiku gume primenjujući naš nov Advanced Mould Concept (AMC) na konturu gume.

ContiSportContact 2 širi se više nego obično za vreme kočionog manevra i ovo prouzrokuje da više gume pravi kontakt sa putem, što skraćuje dužinu kočenja.

Komponente gazišta su takodje odgovorne za optimalno prijanjanje (adhezija izmedju gume i puta). Paukova mreža je jedna od najfleksibilnijih prirodnih konstrukcija. Strukturalno gazište od ivica do centra napravljeno za visoku stabilnost, dok se mrežna fleksibilnost postiže držećim gazištem izatkanim u krugove.

Naši su naučnici primenili ovaj princip na gume. Komponente gazišta sastoje se od dve precisno uklopljene mreže, od kojih svaka ima svoj zadatak. Fleksibilna mreža obezbedjuje veliki stepen prijanjanja uz površinu puta, dok čvrsta mreža obezbedjuje neophodnu čvstinu za gazište gume

Za naše musterije, ovo znači odličan prenos snage i na vlažnim i na suvim putevima, plus precizno upravljanje, pogotovo pri velikim brzinama.